Kikládok, avagy ahol a meltemi az úr

Az Égei-tengerre több alkalommal is szerveztünk utat, legutóbbi túránk 2012. júliusában volt. Itt júliusban és augusztusban fúj a legerősebben az északi szél, helyi nevén a meltemi.

Erre az útra is a meltemi nyomta rá a bélyegét. Mikonosig félszélben, majd innen Naxos, Paros, Ios érintésével Santoriniig közel hátszélben ideális sebességgel haladhattunk. Santorinitől már szembe kellett volna fordulni a széllel, de mivel időközben az 8-9 Bft erősségűre erősödött, a szigeten maradás mellett döntöttünk. A három napos kényszerpihenő lehetőséget adott a sziget kevésbé ismert, turisták által kevésbé látogatott részeinek felfedezésére is.

A meltemi gyengülésével viszonylag éles menetben értük el Folegrandost, majd a fantasztikus vulkáni alakzatairól ismert Milost.

Innen már pont észak felé vitt az utunk, de ekkor szerencsénkre a meltemi teljesen elült. Így az út hátralévő részén motorral haladtunk.

Serifos majd Kithnos voltak a motoros szakasz megállóhelyei, s két hét hajózás után tértünk vissza kiindulási kikötőnkbe, Lavrionba.

A 2011-es Égei-tengeri vitorlázásunkról a Vitorlázás Magazin 2012/2-es számában jelent meg élménybeszámoló. A cikk e melléklet ábrára kattintva olvasható. Jó szórakozást!

1/12