A Csatorna-szigetek

2010. nyarán a franciaország észak-nyugati részén lévő St-Maloból indultunk az angol koronához tartozó Csatorna-szigetek meglátogatására.

Sajnos egy hét nem elegendő az összes szigetre, így be kellett érnünk a két legnagyobb sziget, Jersey és Guersney látnivalóival. Ezeket viszont igyekeztünk becsületesen végigjárni...

A nevezetességeken túl az út igazi hajózási csemegét is tartogatott. Ezen a területen van a világ egyik legnagyobb árapálya, az alacsony víz és a magas víz közötti szintkülönbség 10-12 méter között változik, azaz alig hat óra alatt teljesen megváltozik a táj. Mindez természetesen erős áramlásokat is okoz, amelyeket utunk tervezése során figyelembe kellett venni. St-Maloba visszatérvén közel egy napot szenteltünk az óvárosának, majd kocsival elmentünk a közeli Mont-Saint-Michelbe. A páratlan épület-együttes egy szigetre épült, de apálykor a víz mérföldekre visszahúzódik a környékéről, így hajóval sajnos elérhetetlen.

Az útról részletes beszámoló jelent meg a Vitorlázás Magazin 2010/5 számában. A cikk az alábbi ábrára kattintva olvasható. Jó szórakozást!

1/5